Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Η τρομοκρατία επιστρέφει!


Δεν πέρασε ένα εξάμηνο από την τρομοκρατία του ιού των χοίρων ή νέας γρίπης ή Η1Ν1. Θα θυμάστε το τρελό πάρτι εκατομμυρίων που στήθηκε γύρω απ’ αυτόν. Ο κόσμος φοβήθηκε, εμβολιάστηκε από ένα αμφιβόλου ποιότητας εμβόλιο –το οποίο δημιουργήθηκε σε χρόνο dt- και έβλεπες τη γιαγιά να κατεβαίνει στη λαϊκή με μάσκα… Υπήρξε μάλιστα τέτοια ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της νέας γρίπης που έβλεπες ανά μία ώρα ανταποκρίσεις. Κι όλα αυτά για μια γρίπη… Λες και η απλή γρίπη δεν έχει συμπτώματα πνευμονίας, λες και με την απλή γρίπη δεν υπάρχουν θάνατοι.
Τι ήταν να εμφανιστούν τώρα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από κουνούπια, να σου ο ιός του Δυτικού Νείλου! Ουάου!!! Λέξεις όπως «απειλή», «φόβος», «τρόμος» και «συναγερμός» εισήλθαν στην ημερήσια διάταξη, λες και μέχρι σήμερα τα κουνούπια δεν μετέδιδαν μολυσματικές ασθένειες. Λες και μέχρι σήμερα δεν έμπαιναν στα νοσοκομεία ασθενείς από τσίμπημα κουνουπιών. Άσε που ο συγκεκριμένος ιός χτυπά πρώτιστα τα πουλιά. Είδατε εσείς πουλιά πεθαμένα, χτυπημένα από τον ιό;
Πάντως οι αρμόδιοι δε συνιστούν να κλειστείτε στα σπίτια σας… Κυκλοφορείτε ελεύθερα. Στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου καθίστε στην Ανατολική πλευρά και αντιμετωπίστε την κατάσταση όπως δράτε συνήθως. Τουτέστιν να παίρνετε -κυρίως την ώρα της δύσης του ήλιου- ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών, με χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά σημεία του σώματος. Η πιο ενδεδειγμένη λύση που συνιστάται από τους ειδικούς είναι να τοποθετηθούν σήτες, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά και βρέφη. Ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα δηλαδή… Stay cool!

Και λίγα λόγια για τα κουνούπια από την Wikipedia και το pathfinder
Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα.
Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο.
Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του. Ανάλογα με την ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.
Τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένους ανθρώπους «ακαταμάχητους», ενώ η οσμή κάποιων άλλων πιο τυχερών ατόμων τα απωθεί, με αποτέλεσμα μερικοί να δέχονται ανελέητες επιθέσεις από τα μικροσκοπικά έντομα, την ίδια στιγμή που άλλοι κοιμούνται ήσυχα τα βράδια του καλοκαιριού. Τα δύσοσμα χημικά που υπάρχουν στον ιδρώτα των τυχερών αυτών ανθρώπων, έχουν αναγνωρισθεί από τους ερευνητές οι οποίοι δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητά τους σαν φυσικά εντομοαπωθητικά.
Όλοι μας παράγουμε ένα μείγμα από χημικές ουσίες με έντονη οσμή στον ιδρώτα μας. Κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα το γαλακτικό οξύ, προσελκύουν τα διάφορα κωνωποειδή. Τα άτομα τα οποία δεν δέχονται επιθέσεις εντόμων επίσης παράγουν στον ιδρώτα τους χημικά με έντονη οσμή, που έχουν όμως την ιδιότητα να σκεπάζουν τη μυρωδιά των ελκυστικών προς τα έντομα χημικών ουσιών.


Παύλος Γ. Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου