Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

«Και φύσηξε στο πρόσωπο του ρομπότ πνοή ζωής…»

Σιγά ρε άνθρωπε που λύσσαξες να βάλεις συναίσθημα στα σίδερα. Νάο λέγεται το τελευταίο δημιούργημα που το χαϊδεύεις και κάνει… νάζια! Έχει -λέει- την ικανότητα να αναπτύσσει και να εκφράζει συναισθήματα. Εκφράζει λύπη καμπουριάζοντας και σκύβοντας το κεφάλι, χαρά ανοίγοντας διάπλατα τα χέρια του για αγκαλιά. Δημιουργεί δε σχέσεις με τους γύρω του ανάλογα με το πώς του συμπεριφέρονται, μαθαίνοντας και ερμηνεύοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά και ανταποκρινόμενος αναλόγως. Δηλαδή αν δεν του κάνεις τα χατήρια τι συμβαίνει; Όσο περισσότερο σχετίζεται με κάποιον τόσο καλύτερα μαθαίνει να «διαβάζει» τις διαθέσεις του και τόσο ισχυρότερος γίνεται ο δεσμός μεταξύ τους.

Χρησιμοποιεί βιντεοκάμερες και ειδικούς αισθητήρες για να διαπιστώσει πόσο κοντά του έρχεται κάποιος και πόσο τον αγγίζει. Ο Νάο μπορεί επίσης να καταλάβει πού κοιτούν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του ακολουθώντας το βλέμμα τους ή ακόμη να απομνημονεύει τα πρόσωπα διαφορετικών ατόμων και, χάρη σε ένα εγκεφαλικό νευρωνικό δίκτυο, να θυμάται τις επαφές που είχε μαζί τους. Αυτή η ικανότητα, σε συνδυασμό με ορισμένους βασικούς κανόνες για το τι είναι καλό ή κακό για τον ίδιο, τους οποίους μαθαίνει εξερευνώντας το περιβάλλον του, τού επιτρέπουν να δείξει εάν είναι χαρούμενος, λυπημένος ή φοβισμένος από όσα συμβαίνουν γύρω του.
Το λένε και ρομπότ-παιδί, μάλλον λόγω της υπογεννητικότητας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης που θέλει να φέρει η παγκοσμιοποιημένη κυβέρνηση. Αφού δεν έχετε φράγκα να μεγαλώνετε παιδιά, πάρτε ρομποτάκια. Ωραία κοινωνία… Άντε βρε, δώστε του να χειρίζεται και τα πυρηνικά. Θα τα χειριστεί με αγάααπη, φροντίδα και προδέρμ!

Πάρτε μια γεύση…


Παύλος Γ. Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου