Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Προσοχή και όχι επανάπαυση

Εικόνες μιας άλλης εποχής οι οποίες παραμένουν εσαεί εικόνες ελληνικές. Εικόνες που αφήνουν ανεξίτηλα το στίγμα της γραφειοκρατίας στις μέρες μας. Τι κι αν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε προεκλογικά την πάταξή της, τι κι αν όπου βρεθεί διατυμπανίζει ότι αποτελεί μεγάλο βραχνά στο ελληνικό κράτος, αυτή στέκει ανέγγιχτη και απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστούν πολλά χρόνια να απαλλαγούμε από δαύτη.

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους αγρότες περιγράφεται τις περισσότερες φορές ως ευκαιρία. Αναμφισβήτητα αποτελεί μία επένδυση στην οποία έπρεπε εδώ και χρόνια να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά, καθώς δε μπορεί να αναπτύσσει συστήματα π.χ. η Σουηδία, και η Ελλάδα να έπεται, προσπαθώντας να κάνει τα πρώτα της βήματα σ’ αυτό τον τομέα. Αυτό ωστόσο δεν είναι της παρούσης.
Αυτό που πρέπει σήμερα να προσέξουν όσοι επιλέξουν να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πλήρης, έγκυρη και ουσιαστική, για όλες τις παραμέτρους, ενημέρωση γύρω από το ζήτημα. Δεν είναι μακριά η εποχή που ο ελληνικός ενθουσιασμός αντιμετώπισε τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο ως «παιχνίδι» και την πάτησε. Έτσι οφείλει ο κάθε αγρότης να εξετάσει το θέμα των ΑΠΕ με τη δέουσα σοβαρότητα, μιας και πριν προλάβει ο αγρότης να γίνει επαγγελματίας θα εξελιχθεί σε επιχειρηματία.
Ο νεοψηφισθέν Νόμος 3851/2010 περιέχει ασάφειες αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιος ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που θα εγκριθούν και με ποια κριτήρια, όπως επίσης και ποια είναι η δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου της ΔΕΗ σε κάθε περιοχή. Υπάρχουν επιπλέον ασάφειες σχετικά με τη γη υψηλής παραγωγικότητας και την πιθανή ασφάλιση των αγροτών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών μετά το πέρας της πενταετίας, κάτι που επισήμανε και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας με σχετική του ανακοίνωση.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο απαιτεί μήνες. Επιπλέον πρόβλημα είναι και η εκταμίευση των επιδοτήσεων, και θα πρέπει οι αγρότες να αναρωτηθούν αν τελικά αυτές θα εκταμιευθούν. Αν θέλουμε να εκλείψουν οι αναχρονιστικές εικόνες αγροτών να περιμένουν αποβραδίς να πάρουν σειρά προτεραιότητας, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τη δημόσια διοίκηση για να γίνει πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική.
«Θα πρέπει να γίνει επισταμένη εξέταση – διερεύνηση του σχετικού δυναμικού. Τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να μπουν οπουδήποτε», είχε υπογραμμίσει πρόσφατα στη Λαμία ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κ.Α.Π.Ε., κ. Γιώργος Αγερίδης. Υπάρχουν ακόμη περιοχές συχνών χαλαζοπτώσεων που σπάνε τα φωτοβολταϊκά, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είτε σαν κόστος συντήρησης, είτε σαν κόστος λειτουργίας. Πρέπει επίσης να γίνει η σωστή επιλογή και διαστασιολόγηση της εξεταζόμενης εγκατάστασης. Μεγαλύτερη εγκατάσταση θα είναι περισσότερα έξοδα, ενώ μικρότερη δεν θα αξιοποιεί πλήρως το διατιθέμενο δυναμικό εις βάρος του επενδυτή.
Να γίνει ακόμη σωστή χρηματοοικονομική μελέτη αφού δεν υπάρχει υγιείς επένδυση που αποσβένεται σε ένα χρόνο. Να εξεταστούν και να αξιοποιηθούν όσο γίνεται καλύτερα τα κίνητρα που υπάρχουν (φορολογικά, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις) όλων των πακέτων. Να είναι γνωστές οι συνθήκες αγοράς της ενέργειας, δηλ. τι δυνατότητες υπάρχουν στο τοπικό δίκτυο, αφού μπορεί η συνδετήριος γραμμή να περνά δίπλα απ’ το δίκτυο αλλά ο υποσταθμός να βρίσκεται 20χλμ. μακριά, με αποτέλεσμα το κόστος σύνδεσης της γραμμής (η οποία επιβαρύνει τον επενδυτή) να είναι μεγάλο.

Παύλος Γ. Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου