Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Ζητείται αξιοπιστία

Το Μάη η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο κατάργησης του εκτρώματος - νόμου περί ευθύνης υπουργών, και ειδικότερα του Άρθρου 86 του Συντάγματος περί «δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης». Στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα του μήνα τέθηκε το θέμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε όμως ότι ο νέος νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θεωρούσε κιόλας ότι οι σημερινοί νόμοι αρκούν και να μην παραγραφούν σκάνδαλα που εκκρεμούν, αλλά και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτά. Ο υπουργός το ξεκαθάρισε περί αναδρομικής ισχύος αφού ο Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, ζήτησε απ’ τον υπουργό να αποσυρθεί.
Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης και άλλοτε δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος στο ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος δήλωσε ότι «η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης σε μια τέτοια νέα νομοθετική παρέμβαση να δώσει αναδρομική ισχύ, τινάζει το Σύνταγμα στον αέρα! Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια του κ. Καστανίδη, συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική τάξη της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Μια Συνταγματική τάξη η οποία είναι η ίδια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ακριβώς διαμορφώθηκε στο σύγχρονο κόσμο, από το Διαφωτισμό μέχρι σήμερα».
Μέγα ψέμα! Είμαστε η μοναδική μπανανία στην Ευρώπη που νομοθέτησε την ατιμωρησία των υπουργών. Πριν επτάμιση χρόνια, στις 19 Μαρτίου 2003, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του Νόμου 3126. «Οι αξιόποινες πράξεις παραγράφονται με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την ημέρα που τελέστηκαν», ανέφερε το άρθρο 3. Υπουργός Δικαιοσύνης τότε ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης. Περίοδος που το ΠΑΣΟΚ ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα.
Ο Κώστας Καραμανλής ήρθε αργότερα με κορώνες να επανιδρύσει το κράτος. Των προυχόντων βασιλιάδων όμως το στέμμα δεν πήρε. Το φάντασμα του «αρχιερέα της διαπλοκής» δεν ξόρκισε. Αντίθετα πνίγηκε και η ΝΔ στα σκάνδαλα και βλέποντας τη χρεωκοπία να ‘ρχεται, ο Καραμανλής αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αρχίσει τα ταξίδια. Στις 9 Απριλίου 2009 ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλούσε σχετικά περί «απελπισίας του έντιμου ανθρώπου» αλλά ποτέ η ΝΔ δεν αναθεώρησε το άρθρο – έκτρωμα. Τη βόλεψε μια χαρά μάλιστα κι αυτή, γι’ αυτό και αναστατώθηκε σήμερα ο Παναγιωτόπουλος.
Χτες πάντως αναστατώνονταν άλλοι από πλευράς ΝΔ. «Καθίσταται προφανές ότι επιτακτικό καθήκον της κυβερνήσεως είναι να περιλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις και το άρθρο 86, ιδίως όσον αφορά την παραγραφή, τους συμμετόχους, τη δίωξη και τη δυνατότητα ανάκλησής της, καθώς και τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου» (Γ. Βαρβιτσιώτης 28-5-2006). «Λυπάμαι διότι ούτε στην πρόσφατη πρόταση αναθεωρήσεως του Συντάγματος την οποία κατέθεσε η Ν.Δ. δεν περιελήφθη το άρθρο 86» (Γ. Βαρβιτσιώτης 22-6-2008).
Στο άρθρο 4 του Συντάγματος που μιλά για την ισότητα των Ελλήνων τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Για ποια ισότητα λοιπόν μιλάμε όταν ξεφτιλίζετε οι ίδιοι το Σύνταγμα που υποτίθεται πως υπηρετείτε; Στο άρθρο 62 (Ακαταδίωκτο των βουλευτών) αναφέρει ότι «όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Στο νόμο της ξεφτίλας 3126/03 ρητά διαχωρίζετε τα εγκλήματα του υπουργού με των υπολοίπων Ελλήνων. Τον φτιάξατε για να ξεπλύνετε τις ρεμούλες, τις μίζες, τα ανομήματά σας.
Βολεμένοι πίσω από την ασυλία της ασυδοσίας που θεσπίσατε κάθεστε στο θρόνο του ευγενή, περιμένοντας από τους υπόλοιπους Έλληνες με τους φόρους να ξεπληρώσουν τον σκασμό που φάγατε. «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (άρθ. 4 παρ. 5). Υποκρισία… Ακόμη και τώρα δεν έχει τεθεί το ζήτημα αναθεώρησης, τη στιγμή που φτώχυναν οι πολλοί και κάμποσοι έφτιαξαν περιουσίες μέσω των κομμάτων. Η σημερινή, που φτιάξατε, τι είδους χούντα είναι ρε αλάνια της πολιτικής; Κάνατε το 30% πλειοψηφία και σφυράτε κλέφτικα στη λέξη δημοψήφισμα. Αυτοί που δεν φταίνε πληρώνουν και ‘σεις θα πάρετε σύνταξη στα 45. Δε ρωτάτε κανέναν για τίποτα και καταντήσατε μια απ’ τις πλέον όμορφες χώρες (δε λέω την καλύτερη μη με πείτε πατριώτη και χαρακτηριστώ αυτομάτως και φασίστας) όχι διεφθαρμένη, όχι λεηλαημένη …
Γρονθοκόπησαν έναν πρώην Υπουργό και ξεσηκώθηκαν τα πλήθη. Δημοσιογράφοι στο κουτί δικάζουν τον παππού με τη μαγκούρα που βάρεσε τη «λατρεία». Που ήσασταν τόσα χρόνια ρε παλικάρια; Τόσα χρόνια που τα «μασάνε», γιατί δεν εγκαλούσατε όλους αυτούς που «γρονθοκοπούσαν» το δημόσιο χρήμα; Αυτή είναι η αλήθεια για σας ή φοβάται ο ένας μην τον αποκαλύψει ο άλλος; Που είναι η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες; Τόσο μεγάλοι είστε και τρανοί, που κανένας σας δε σκύβει να την πιάσει και βγαίνει ο Παπανδρέου και λέει θα τη βγάλουμε μόνοι μας; Αλλά τι να βγάλετε στη φόρα, τα καρτέλ που γεμίζουν τις τσέπες των αφεντικών σας με δισεκατομμύρια από λίγα λεπτά διαφημίσεων; Άσε που θα σας «φάει» και κανάς Ντον Κορλεόνε αν κάνετε ότι ανασαίνετε…
Κατακριτέα είναι η βία, όπως η βία όταν τα αρπάζουν απ’ το λαό ΜΟΝΟ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Του παππού του «φάγανε» τη σύνταξη, το ‘χετε διανοηθεί; Το αντιλαμβάνεστε; Από τα 1000 που έπαιρνε δώρο τα Χριστούγεννα, ούτε τα μισά δε θα πάρει! Αυτός πως θα ψωνίσει δώρο στο αγγόνι του; Ρεύμα να πληρώσει, νερό, ενοίκιο; Θαρρείτε ότι το δώρο πήγαινε σε κουτιά με δώρα, όπως στις διαφημίσεις της κόκα κόλα; Σε «τρύπες» πήγαινε που τείνουν πλέον να γεμίζουν με αναστεναγμούς. Υπάρχει και τέτοιος κόσμος, το αναρωτηθήκατε ή το ‘χετε ρίξει στην τρελίτσα; Είπαμε, του Πάγκαλου έχει μια βάση, αλλά η πρόσληψη κοκαλάκι είναι μπροστά στη σούβλα του αγλέορα της πολιτικής, οικονομικής, δημοσιογραφικής και λοιπού σιναφιού. Δεν είναι όλη η Ελλάδα ΔΕΚΟ με δυο και τρία χιλιάρικα το μήνα (και βέβαια δεν παίρνουν όλοι τόσα, στους Γκρούεζες αναφέρομαι).
Ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα βρίσκεται απέναντι στην ιστορία του κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του. Δεν πρέπει να τα βάλει μόνο με τον παλιό εαυτό του που αύξησε τον πληθυσμό στα δημόσια γραφεία, αλλά και με τον πρόσφατο ο οποίος σκανδαλίστηκε με τη σέσουλα. Το ΠΑΣΟΚ που θέσπισε το νόμο -  έκτρωμα κυβερνά. Θα τον διατηρήσετε κε Παπανδρέου και θα λέτε απλά ότι συμπονείτε τον ελληνικό λαό; Μέχρι πότε οι πολιτικοί θα έχουν την ασυλία της ασυδοσίας και δεν θα είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τις όποιες πράξεις τους, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες; Εφαρμόστε το «πόθεν έσχες» για όλους να δούμε που βρήκαν τα λεφτά και βάλτε αναδρομική ισχύ να δούμε ποιοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και να τιμωρηθούν. Αποδείξτε ότι δεν χρωστάτε σε κανέναν, γιατί σε λίγο καιρό οι πολιτικοί θα κυκλοφορείτε με περούκα και μουστάκι.

Παύλος Γ. Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου