Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Για την καταστολή διαδηλωτών εκπαιδεύεται ο στρατός!

Ένα βίντεο ιστοσελίδας του Κιλκίς (www.kilkistoday.gr) προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ο στρατός εκπαιδεύεται στην καταστολή διαδηλώσεων. Το βίντεο τραβήχτηκε κατά την στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» στο στρατόπεδο «Κορομηλά» της πόλης της Βορ. Ελλάδας την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Η άσκηση έλαβε χώρα στην Αργυρούπολη του Κιλκίς από την 71η Aερομεταφερόμενη Tαξιαρχία. Το σενάριό της προέβλεπε παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό, στα πλαίσια των επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Σχηματισμό Μάχης (Helbrog BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για «άκρως επικίνδυνο προσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας» μιλά το ΚΚΕ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας διερωτάται ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων, ενώ εξηγήσεις από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ζήτησε το ΠΑΜ. Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Οι βουλευτές Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου του ΚΚΕ κάνουν λόγο για «άκρως επικίνδυνο προσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας» δεδομένου ότι παρόμοιες ασκήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, το 2002, το 2006, το 2008 και τον περασμένο Ιανουάριο. Ρωτούν επίσης τον κ. Βενιζέλο: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι ειδικές δυνάμεις να μην αξιοποιούνται ως «απεργοσπαστικός μηχανισμός». Αν η κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή παρόμοιων ασκήσεων. Πως συγκεκριμένα μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτές οι ασκήσεις «δεν στοχεύουν τον 'εσωτερικό εχθρό', το λαϊκό κίνημα».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αυτοί οι σχεδιασμοί και η εν λόγω στρατιωτική άσκηση δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πιθανή περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς κρίσεις, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά θα ορίζονται κάθε φορά και σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιπλέον στρατιωτικές μονάδες εκπαιδευμένες στην "Καταστολή πλήθους" θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον κάποιου "εσωτερικού εχθρού"».
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δρίτσας ρωτά: «Ποιες αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας εξυπηρετεί ο σχεδιασμός επεμβάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό; Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων, όπως π.χ. τώρα στην Αίγυπτο, και για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα;». «Ανατριχίλα προκαλεί σε όλους τους πολίτες της χώρας, η εκ νέου ανακάλυψη "εσωτερικών εχθρών"», σχολίασε μεταξύ άλλων το μέλος του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Κώστας Ήσυχος.
Επίσημο αίτημα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στον Αρχηγό του, Αντιστράτηγο κ. Φράγκο Φραγκούλη, κατέθεσε το Πατριωτικό Μέτωπο, με στόχο να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του ΓΕΣ για το επίμαχο βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο. «Αν όντως έχουν γίνει τέτοιου τύπου ασκήσεις με εντολές σας, αυτές αγγίζουν τα όρια της συνταγματικής εκτροπής, από τον ρόλο τον οποίο καλείται εκ του Συντάγματος να έχει στη Δημοκρατία μας, ο Ελληνικός Στρατός. Όπως αντιλαμβάνεστε, από την απάντησή σας, θα εξαρτηθεί η προσφυγή μας η μη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα στον ανώτατο θεματοφύλακα της Δημοκρατίας μας, τον Άρειο Πάγο. Μια προσφυγή, την οποία σας διαβεβαιώνουμε πως δεν επιθυμούμε, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός, θεωρείται σε αυτήν την δύσκολη χρονική συγκυρία που βιώνουμε ως Πατρίδα και ως Λαός, ως ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες σταθερούς θεσμούς, στους οποίους έχουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες Πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων το Πατριωτικό Μέτωπο στο αίτημά του προς το ΓΕΣ.
Άγνοια δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, για τη στρατιωτική άσκηση και δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου «δε θα συναινούσε σε ασκήσεις που συνδέονται με την εσωτερική οικονομικο-κοινωνική κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε ότι ήδη έχει ζητήσει ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία. Ο κ. Μπεγλίτης έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει πως αν υπάρχουν ευθύνες στρατιωτικών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δίκτυου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα έπειτα από καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων, στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για «διαχωρισμό αντιμαχόμενων» και όχι «καταστολή πλήθους». Όπως αναφέρουν:
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης των απειλών και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων, αποφάσισε το 2003 τη δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, γνωστά ως "Battle groups", κάτι αντίστοιχο των Response Forces του NATO (NRF) Την 2 Οκτ. 2006, εγκρίθηκε από την Στρ. Επιτροπή (ΣΕ) το "BG concept", το οποίο αποτελεί το βασικότερο κείμενο, στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης (ΣΜ).
Στο BG Concept, καταγράφεται η φιλοδοξία της ΕΕ να λαμβάνει την απόφαση εκτέλεσης μιας επιχείρησης ταχείας αντίδρασης (council decision to launch the operation), εντός πέντε ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management Concept - CMC). Τα Battle groups θα πρέπει ακολούθως, να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων (και την εκτέλεση της αποστολής), από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την έναρξη μιας επιχείρησης (ή συνολικά εντός 15 ημερών από την έγκριση της CMC).
Με βάση επίσης τις προβλέψεις του BG Concept, τα BGs, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων, για διάρκεια 30 ημερών, οι οποίες θα μπορούν να επεκταθούν στις 120 ημέρες, εφόσον ανεφοδιαστούν κατάλληλα. Δύναται δε, να αναπτυχθούν σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Είναι σχεδιασμένα για ένα εύρος πιθανών αποστολών και έχουν σύνθεση περίπου 1500 ανδρών.
Τα είδη των αποστολών, τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένας Σχηματισμός Μάχης είναι η Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention), ο Διαχωρισμός Αντιμαχομένων με Επιβολή Δυνάμεως (Separation of Parties by Force), η Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρ. Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), οι Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και η Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου