Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Ο πρωθυπουργός μάς πρότεινε τμήμα για το Πανεπιστήμιο!

Είναι γεγονός ότι στην εννιάχρονη πορεία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας προτάχθηκε το κέρδος. Το άμεσο κέρδος απ’ τους φοιτητές. Δεν υπήρξε –εκ του αποτελέσματος- προτεραιότητα των τοπικών φορέων γιατί σήμερα θα είχε αναπτυχθεί σε ελκυστικό πόλο έλξης για τους φοιτητές. Θα είχε στελεχωθεί με περεταίρω τμήματα και δεν θα αποδυναμώνονταν με τη λειτουργία του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά.

Ο «Π» συγκαταλέγεται στα έντυπα που κατά καιρούς προέβη σε σημαντικές παρεμβάσεις γύρω από το Πανεπιστήμιό μας. Ξεφυλλίζοντας παλιότερες σελίδες του βρέθηκα μπροστά σε αμέτρητα ρεπορτάζ και σχόλια για τις κινήσεις που δεν έγιναν ποτέ. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006 οι πρώτοι φοιτητές επεσήμαιναν την ανάγκη χωροθέτησης του Ιδρύματος και τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι με δύο τμήματα ‘σπασμένα’ «δεν μπορεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο «Π» καυτηρίασε τις συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για το οποίο δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία. Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2007 μετά από μια τέτοια συζήτηση ο δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς δήλωσε πως «χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας θα ενεργήσει τα δέοντα για να είναι ωφέλιμος στον τόπο του και να γίνει ό,τι καλύτερο για το Πανεπιστήμιο». Ανέδειξε το θέμα άδειων φακέλων από μελέτες για τη χωροθέτησή του απ’ τον τότε νομάρχη, Θανάση Χειμάρα. Τελικά η ανέγερσή του δεν εντάχθηκε ποτέ στο ΕΣΠΑ, ούτε και στελεχώθηκε με το τμήμα Επιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος που ζητούσε η Διοικούσα το 2007.
Για την στασιμότητά του πολλοί κατηγορούν για έλλειψη ενδιαφέροντος δήμαρχο και νομάρχη. Θεωρώ ότι δεν είναι πρώτιστα υπεύθυνοι αυτοί. Φανταστείτε αν αυτοί οι δύο δεν ήθελαν στενοχωρήσουν το κόμμα τους που κυβερνούσε –όπως λέγονταν- τι ευθύνη φέρουν σ’ αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές του νομού και της περιφέρειας, που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν κατευθείαν με την κεντρική εξουσία. Το ζήτημα βέβαια σήμερα δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών, αλλά το να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Κι αυτό προϋποθέτει κοινό αγώνα απ’ όλους. Απ’ όλη την περιφέρεια, χωρίς τοπικιστικές αντιλήψεις για την ενδυνάμωση άλλων πόλεων με τμήματα εκτός της έδρας του Ιδρύματος, τη Λαμία.
Εδώ θέλει προτάσεις και ‘κυνήγι’ να μην μας φύγει το Πανεπιστήμιο. Μια απ’ αυτές τις προτάσεις μας έδωσε στο πιάτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Πέμπτη 31 Μαρτίου, μιλώντας σε ημερίδα νέων αγροτών. Είπε λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Εμείς πρέπει να σας ενισχύσουμε, επίσης με εκπαίδευση και γνώση. Είναι απαράδεκτο στη χώρα μας να μην έχουμε, ουσιαστικά, Γεωργικές Σχολές. Υπάρχει μια πρότυπη και καλή Σχολή, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Στην Ήπειρο, επίσης, υπάρχει όντως μια μικρή Σχολή για τους κτηνοτρόφους. Ουσιαστικά, όμως, δεν έχουμε Σχολές για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Βέβαια, βγάζουμε κτηνιάτρους και γεωπόνους, αλλά αυτοί δεν είναι καλλιεργητές, δεν είναι κτηνοτρόφοι, δεν είναι εκείνοι που θα δουν το σύνολο, από την παραγωγή μέχρι το marketing, τη μεταποίηση, τη συλλογική λειτουργία, τις προδιαγραφές και την εποπτεία.
Άρα, λοιπόν, η εκπαίδευση, για μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και θα δώσουμε βάρος σε αυτό. Και εκπαίδευση, σημαίνει βεβαίως να κάνουμε επαγγελματία τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, αλλά δεν σημαίνει μόνον αυτό. Σημαίνει αυτό που κάνουμε και σήμερα, αλλά με συνεχή τρόπο, με την ανταλλαγή γνώσης και με καλές πρακτικές, ώστε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο».
Το αντιλαμβάνεστε; Ας πούμε ότι δεν γίνεται δεκτή η πρότασή μας για μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην περιφέρειά μας. Δεν προσφέρεται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας για δημιουργία Σχολής για γεωργούς και κτηνοτρόφους; Δεν είναι η περιοχή μας αμιγώς αγροτική; Δεν είναι αυτή μια σχολή που θα παράγει για την περιοχή μας καινοτόμους αγρότες και κτηνοτρόφους, έτοιμους να προσφέρουν στην αγροτική οικονομία και προπάντων στον τόπο τους; Δεν θα ενισχυθεί μ’ αυτό τον τρόπο η ύπαιθρος αφού οι πτυχιούχοι πλέον αυτοί θα θέλουν να μείνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο; Νομίζω ότι θα πρέπει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού να αξιοποιηθούν άμεσα, κυρίως δε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και να υπάρξει συνάντηση για το θέμα.
Διαβάζοντας κανείς και το αφιέρωμα στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, και με δεδομένο τον θησαυρό σε ψηφιδωτά κυρίως στη Φθιώτιδα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι και αυτός ο τομέας προσφέρεται για τμήμα. Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα τμήμα της προτεινόμενης Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού για συντηρητές έργων τέχνης ή τμήμα Μουσειολογίας; Νομίζω κανείς.
Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση για προσφορά και προτάσεις. Χρειάζεται κινητοποίηση για να μην μας προσπεράσουν οι εξελίξεις. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας πρέπει να γίνει δικό μας με ισχυρή έδρα στη Λαμία, κι αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου