Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Ο επαναστάτης δεν είναι ένας, είναι χιλιάδες


Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες είναι ραγδαίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Από χτες το απόγευμα πάντως οι συνήθεις φάτσες έφυγαν απ’ τα παράθυρα. Έστω για λίγο. Τη θέση τους πήραν όλοι αυτοί που δεν είχαν βήμα. Και είχαν πολλά να πουν τελικά. Η νεολαία αποφάσισε να κινητοποιηθεί, δείχνοντας το τι σημαίνει η ειρηνική και πολιτισμένη διαμαρτυρία. Η νεολαία νιώθει προδομένη από το πολιτικό προσωπικό της οικονομικής εξουσίας και το δείχνει. Ο κόσμος σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μόνο ελπίδα γεννά, αν αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για κάλεσμα δύο ημερών.

Ειδικά στη Λαμία σε λιγότερο από 24 ώρες μαζεύτηκαν 300 άτομα. Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το νούμερο και το χλευάζουν, τόσοι μαζεύονται και στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις με γνωστοποίηση μιας βδομάδας. Ειδικά οι εργατοπατέρες είναι για… λαγούμια από χτες με τα 20 άτομά τους. Τους ξεφτίλισαν οι νέοι. Νέοι στην ηλικία, νέοι και στο δρόμο. Νέα πρόσωπα. Οι συνταξιούχοι δεν το ήξεραν αφού είναι δύσκολη η επικοινωνία τους με το διαδίκτυο.
Χιλιάδες στο Σύνταγμα. Ειρηνικά. Ακόμη εκεί είναι και δηλώνουν αποφασισμένοι. Τραγουδάνε. Στήνουν επιτροπές για καλύτερη οργάνωση και περιμένουν… Χτες σας έγραφα ότι θα αναζητούν τον επαναστάτη. Στο αυθόρμητο κάλεσμα τελικά δεν τον εκφράζει ένας, μα χιλιάδες. Σε πρώτη φάση, όπως είδα στη Λαμία, ο κόσμος είχε ανάγκη να εκτονωθεί. Το έκανε, αλλά έχει τη διάθεση να συνεχίσει. Τώρα χρειάζεται ο προσανατολισμός. Τι ζητά και πως θέλει να εκφραστεί η δημοκρατία στο νέο σκηνικό. Το παλιό τέλειωσε, φώναξαν. Δεν ζητούν αναρχία, αλλά να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες γιατί αν κάνει τώρα πίσω ο λαός, το μήνυμα θα ψάχνει προορισμό…

1 σχόλιο: