Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Στο δρόμο με τον Ολλανδό και τον Γερμανό; Από που κι ως που;


Την αρχή έκαναν οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι». Έπειτα παραμυθιάστηκαν οι Έλληνες ότι τους κάλεσαν οι Ίβηρες να ξυπνήσουν και βγήκαν στο Σύνταγμα. Τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων εμφανίστηκε πανό που καλούσε τους Ιταλούς να ξυπνήσουν και τώρα μέσω facebook όλη η Ευρώπη βγαίνει στους δρόμους. Από που κι ως που; Συγγνώμη, αλλά όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν θυμίζει απλά μόδα, αλλά τείνει να γίνει πανηγυράκι. Πρώτα απ’ όλα γιατί «Αγανακτισμένοι»; Κάποιος μπορεί να είναι οργισμένος, χρεοκοπημένος ή κάτι άλλο… Η πρώτη ταμπέλα λοιπόν μπήκε.

Για ποιο λόγο οι Έλληνες πρέπει να βγουν στο δρόμο με τον Ολλανδό και τον Γερμανό; Γιατί στην Ολλανδία κότσαραν την τούρκικη σημαία σε εκκλησία ελληνικού νησιού; Γιατί στη Γερμανία βλέπουν εκπομπές όπου ο Τούρκος μαρκαλάει τον Έλληνα; Βρίσκονται αυτοί υπό καθεστώς κατοχής; Διακρίνετε εσείς άλλη χώρα να της την έχουν πέσει οι υπόλοιπες να την κατασπαράξουν; Επί 190 χρόνια πτωχεύουμε και παίρνουμε τα πάνω μας λόγω του πλούτου που διαθέτουμε. Του πλούτου που ήρθε πλέον στα χέρια τους με οικονομικά όπλα. Αυτοί πληρώνονται χρόνια τώρα με κανονικά λεφτά και δίνουν αέρα.
Υπάρχει έστω και ένας νοήμον Έλληνας που να υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας πέτυχε; Δεν είναι απλά αποτυχημένοι οι πολιτικοί. Είναι κλέφτες, υποκριτές, παρτάκηδες, ό,τι θέλετε… Όλοι καλούν την κυβέρνηση να φύγει. Να φύγει, εννοείται. Ποιος θα ‘ρθει; Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι, η Ντόρα ή ο Κουβέλης; Είναι δυνατόν να υπάρχει σ’ αυτά τα αποτυχημένα πολιτικά σχήματα, που έφεραν εδώ τη χώρα, κάποιος που έχει τη λύση και δεν βγαίνει μπροστά γιατί φοβάται;
Επιμένω ότι στο Σύνταγμα πρέπει να στηθεί βήμα διαλόγου. Να εκφραστεί πολιτικός λόγος μην τυχόν και δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινωνικές συμμαχίες για κάτι νέο. Ένα χρόνο μνημόνιο κανείς δεν βγήκε μπροστά να προτείνει κάτι άλλο. Από μισόλογα χορτάσαμε. Όποιος έχει κάτι να πει, να προτείνει, οφείλει να μιλήσει. Να μην πει πως φτάσαμε εδώ, το ξέρουμε. Από ‘δω και πέρα τι κάνουμε. Οι οικονομολόγοι ούτε για το τι θα γίνει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή δεν έχουν αποφανθεί. Μόνο αν υπάρξει πολιτικός –όχι κομματικός- λόγος οι χιλιάδες θα γίνουν εκατομμύρια.
Προς το παρόν το σύστημα έχει την ικανότητα και τις διαδικασίες να τα ελέγχει όλα αυτά. ΟΛΟ το σύστημα, αυτό που πρέπει να φύγει. ΤΩΡΑ όμως πρέπει να βγει μπροστά το κάτι άλλο, όχι μόνο η δεδομένη και δίκαιη διαμαρτυρία. Ο Έλληνας έχει την παιδεία να επαναστατήσει. Όχι όμως με πανό που ξυπνά ο ένας λαός τον άλλο. Γιατί στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να μας πουν ‘αφού απέτυχε η πολιτική στην Ευρώπη και παντού, ήρθε η ώρα της παγκόσμιας διακυβέρνησης’ που ευαγγελίζεται κι ο Γιώργος και όλοι τους στην Ευρώπη. Αυτό θέλουμε;

1 σχόλιο: