Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Εγκεφαλικός καρκίνος και ψυχική βία

Εδώ και αρκετά χρόνια στριφογυρνάει στο μυαλό, όλο και πιο πολύ, να μιλήσω για την τηλεόραση. Κι όλο λέω ‘περίμενε, θα δεις κι άλλα’ και τ’ αναβάλλω. Μάλλον ήρθε η στιγμή, μετά και τις αυξημένες χολιγουντιανές υπερπαραγωγές, οι οποίες τολμάνε και πιάνονται με την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Π.χ. της εμπνευσμένης από τον Όμηρο Τροίας από τον σκηνοθέτη, και όχι της βασισμένης. Με τόσα εφέ τους ενοχλεί τους Αμερικάνους βλέπετε να βασιστούν στους Έλληνες, απλά εμπνέονται.

Η τηλεόραση λοιπόν αποτελεί τον μεγαλύτερο εγκεφαλικό καρκίνο! Είναι τόσο αριστοτεχνημένα δομημένη που μπορεί να σε κάνει φυτό. Τα πρώτα ερεθίσματα έρχονται με τα πρώτα βήματα. Στο ορθογώνιο φασιστικό κατασκεύασμα τολμούν και μολύνουν παιδικές ψυχές κάθε Σαββατοκύριακο, απ’ όσο θυμάμαι. Μεγαλώνοντας διαπιστώνω εντούτοις μια αθωότητα στις δικές μας παιδικές εκπομπές. Τα κορίτσια πριν 20 χρόνια έβλεπαν την Κάντυ να τρέχει γύρω απ’ το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Σήμερα δείχνουν στα κορίτσια ηρωίδες με κέρατα και κόκκινα μάτια. Με το πρωινό γάλα, δε μασάνε μία… Πάνε οι εποχές που ονειρεύονταν τον πρίγκιπα απλά πάνω στο άλογο. Τώρα τον ονειρεύονται και ανταριασμένο! Στα αγόρια η κατάσταση είναι πραγματική τραγική. Τέτοια βία ούτε ενήλικας δεν αντέχει σε ορισμένες περιπτώσεις.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας, το 63% των νοικοκυριών αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του φαγητού, ενώ το 68% των παιδιών από 8 έως 18 ετών έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους. Προσέξτε τώρα: Στα 70 του χρόνια ένας άνθρωπος έχει δει συνολικά 7 χρόνια τηλεόραση και υπολογίζεται ότι ως τα 18, τα παιδιά έχουν δει περίπου 18.000 τηλεοπτικές δολοφονίες και 200.000 τηλεοπτικές πράξεις βίας.
Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση, υποστηρίζουν ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων και Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου στο Σιάτλ. Κάθε ώρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης αυξάνει κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αναφέρει η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.345 παιδιά. Δηλαδή 3 ώρες τηλεόρασης αυξάνουν κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 57% των τηλεοπτικών προγραμμάτων περιέχουν κάποιας μορφής βία που είναι επιβλαβής για την ψυχολογία του παιδιού. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από την έκθεση στην τηλεοπτική βία είναι πολλοί: Το παιδί μαθαίνει να συμπεριφέρεται βίαια, γίνεται πιο «αναίσθητο» στις βλαβερές επιδράσεις της βίας και αποκτά φοβίες ότι κάποιο βίαιο γεγονός μπορεί να συμβεί και στο ίδιο.
 Φωτογραφία παιδικών ηρώων, προφανώς …Αιγύπτιων, αν κρίνω εκ της πυραμίδος…
Η βία που παρουσιάζεται στην τηλεόραση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο μυαλό των νεαρών ατόμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ταινίες τρόμου, τα θρίλερ δηλαδή, μπορεί να οδηγήσουν σε μετατραυματικό στρες στα παιδιά. Αναφερόμενος σε στοιχεία, μπορώ να πω με σιγουριά πως η τηλεόραση έχει αναλάβει το ρόλο της νταντάς. Από ‘κει μαθαίνουν τα παιδιά για το σεξ. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Κάιζερ σε κάθε 1.000 ώρες τηλεόρασης προβάλλονται 3.783 σκηνές σεξ. Δηλ. 90,7 τηλεοπτικές σεξουαλικές στιγμές κάθε εικοσιτετράωρο!
Συνδέστε το εσείς τώρα αυτό με τις εκπομπές της μεσημεριανής βάρδιας. Βλέποντας τα μεσημεριανά, ειλικρινά νομίζω ότι ζω σε άλλη χώρα. Αμέτρητα είναι και τα υποσυνείδητα μηνύματα σε διαφημίσεις και εκπομπές. Μηνύματα που καταρρακώνουν την ψυχική μας υγεία κάνοντάς μας πλύση εγκεφάλου, απ’ τα οποία ο εγκέφαλος μας μπορεί να συλλέξει πληροφορίες χωρίς να το συνειδητοποιεί. Γνωρίζετε οι γονείς ένα τραγουδάκι με μια μπέμπα που τη λεν Λιλή, η οποία –εκτός του ότι φορώντας πάνα κρατάει κινητό- κάνει τσατ με τον παππού στον υπολογιστή; Κάπως έτσι περνάει στο μικρό παιδί το μήνυμα. Έπεσα σε ένα απ’ αυτά τυχαία σε εκπομπή ζωδίων. Οι Τοξότες σε ποιες αλλαγές άραγε δεν θα πρέπει να αντισταθούν;

Από εγωισμό περισσότερο λέω ακόμη δεν είναι δυνατόν να κατάντησε τόσο αμερικάνικη η Ελλάδα. Κι όμως… Και το κακό είναι ότι έχει τέτοια δομή που η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Σε τέτοια φάση που προτείνω στις εταιρείες που κατασκευάζουν τηλεοράσεις να φέρουν το ‘απολαύστε υπεύθυνα’ όπως τα αλκοολούχα. Ξυπνάς το πρωί κι αν το ξέχασες ανοιχτό, το κουτί σου προσφέρει δυο …αυγά μάτια στο κρεβάτι! Είναι να απορείς κανείς γιατί δεν τα πέταξαν έξω τελείως ακόμη. Αιδώς δεν υφίσταται έτσι κι αλλιώς.
Ο Έλληνας κατάντησε να ξεφτιλίζεται στην τηλεόραση συνειδητά για το χρήμα. Νιαουρίζει στα εστιατόρια για 1000 ευρώ… Μόνο το σεξ λείπει εν ολίγοις από τις παιδικές εκπομπές, κι απ’ ό,τι διαβάζω θεωρείται και ταμπού! Ευτυχώς από βία ‘δόξα το Θεό’ να λέμε… Κι από μαγείρεμα κι από μουσικά είδωλα στα αμερικάνικα πρότυπα. Όλα ξενόφερτα απ’ τη δύση. Από εκεί που τα όνειρα είναι κλεισμένα στα υπόγεια χωρίς θέα.

Παύλος Γ. Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου