Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ο υπό παραίτηση Παπακωνσταντίνου υπέγραψε για το λατομείο Βιάννου!


Νέο κύκλο αντιπαράθεσης αναμένεται να προκαλέσει η χθεσινή (!) απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για το περιβόητο λατομείο του Βαχού το οποίο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο δήμο της Βιάννου όσο και στους φορείς της περιοχής. Η απόφαση τού (παραιτηθέντος) κ. Παπακωνσταντίνου να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους μετά από τόσες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις, αναφορές στην ελληνική και ευρωπαϊκή Βουλή, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ειδικά γιατί υπεγράφη χθες, τελευταία ημέρα του υπουργού στο γραφείο του. Ισως είναι και η τελευταία απόφαση που πολιτικά υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου...
"Το μαθαίνω από εσάς. Είναι απαράδεκτο να υπογραφεί μια τέτοια απόφαση από υπουργό που είναι υπό παραίτηση", ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Βιάννου κ. Π. Μπαριτάκη ο οποίος τόνισε ότι "ο δήμος δε θα τ' αφήσει έτσι, θα προσβάλει αυτή την απόφαση"!
Το θέμα των λατομείων στην περιοχή Βαχού (ιδιοκτησίες Α. Κεγκέρογλου), είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών καθώς θεωρούν οι τοπικοί φορείς - με προεξέρχοντα το δήμο - ότι παραβιάζεται η νομοθεσία και δη η περιβαλλοντική καθώς όπως έχει καταγγελθεί η περιοχή είναι NATURA!
"Εμείς έχουμε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και για τον λόγο αυτό έχουμε στείλει το φάκελο στην Περιφέρεια για τον αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης. Επίσης, ξέραμε ότι είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι που τώρα έρχεται τελευταία ημέρα ο υπουργός να υπογράψει. Απαράδεκτο είναι", τονίζει ο κ. Μπαριτάκης.

Ο Μ. Κριτσωτάκης για την "περίεργη" υπογραφή Παπακωνσταντίνου
Την έντονη αντίδραση και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η υπογραφή Παπακωνσταντίνου σχετικά με την λειτουργία του λατομείου στο Βαχό του Δήμου Βιάννου. Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρει: «Είναι απαράδεκτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που τελεί η κυβέρνηση και ο ίδιος υπό παραίτηση, να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους, για το λατομείο Α. Κεγκέρογλου & ΣΙΑ Ο.Ε στη θέση Βαχού του Δ. Βιάννου.
Ο Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. προχωρεί στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι το 2014, ενώ:
● το λατομείο βρίσκεται εντός περιοχής Natura,
● υπάρχει πλήρης αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Βιάννου στη συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου και αίτημά τους για αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης,
● δεν αναφέρεται καν ο ΧΥΤΑ Δ. Βιάννου, παρά τις επιπτώσεις στη λειτουργία του από τις εκρήξεις του λατομείου και
● δεν αναφέρεται ότι είναι δίπλα στον οικισμό Βαχού
Είναι απαράδεκτη ενέργεια την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση και που ουσιαστικά δεν υπάρχει, ρωτάμε γιατί αυτή η περίεργη σπουδή παράλληλα για το συγκεκριμένο θέμα; Δεν είδαμε να επιδεικνύεται ανάλογη σπουδή για άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η μη καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης στους αγρότες (επιδότηση λαδιού).»

από το cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου