Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Τεράστιο θέμα με τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες Κουκιάδη και υιού από τα (προς πώληση) ΕΛ.ΤΑ!


Μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης προκύπτει για τον καθηγητή Ι. Κουκιάδη, ο οποίος, ενώ είναι πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αμείβεται για την παροχή υπηρεσιών από τα ΕΛ.ΤΑ., που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση οργανισμών!Όπως φαίνεται καθαρά από τα έγγραφα που δημοσιεύει η «δημοκρατία», με απόφαση που υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΤΑ. Χρ. Βαρσάμη πριν από μερικές εβδομάδες -και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου-, ο κ. Κουκιάδης έλαβε 7.380 ευρώ «για την παροχή νομικών υπηρεσιών». Χωρίς να αναφέρεται ακριβώς η φύση των υπηρεσιών, η απόφαση επικαλείται «την ανάγκη για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών που αφορούν τα ΕΛ.ΤΑ.», καθώς και το (απροσδιόριστο) «γεγονός ότι το προς καταβολή ποσό είναι δίκαιο και εύλογο, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το είδος των παρασχεθεισών υπηρεσιών».

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι με άλλη απόφαση, με την ίδια ακριβώς ημερομηνία (25 Οκτωβρίου 2011) και την ίδια ακριβώς αιτιολογία, η Διεύθυνση Οικονομικών των ΕΛ.ΤΑ. καλείται να καταβάλει άλλα 4.920 ευρώ στον δικηγόρο Δημήτριο Κουκιάδη, ο οποίος δηλώνει την ίδια ακριβώς διεύθυνση (Πολυτεχνείου 4, Θεσσαλονίκη) με τον Ι. Κουκιάδη. Προφανώς πρόκειται για συγγενικό του πρόσωπο και συγκεκριμένα για τον γιο του. Διά αμφοτέρους δηλαδή δόθηκε εντολή μέσα σε μια ημέρα να πληρωθούν 12.300 ευρώ. Ο κ. Κουκιάδης είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διετέλεσε υπουργός Εργασίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1999 έως το 2004. Φίλος (και συντοπίτης) του Ευ. Βενιζέλου, τοποθετήθηκε με δική του εισήγηση τον Ιούνιο πρόεδρος στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως επίσημα αποκαλείται ο νέος φορέας που συνεστήθη κατ’ εντολή των δανειστών για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στις 9 Νοεμβρίου μάλιστα, όταν δημιουργήθηκε εμπλοκή με τους Φ. Πετσάλνικο και Λ. Παπαδήμο, το όνομα του κ. Κουκιάδη ήταν για αρκετές ώρες το επικρατέστερο για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, κατόπιν εισήγησης και πάλι του κ. Βενιζέλου. Τελικά επήλθε συμφωνία για τον κ. Παπαδήμο και ο κ. Κουκιάδης έχασε την ευκαιρία να γίνει και πρωθυπουργός. Μολονότι πάντως έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία του Ταμείου, μέχρι τώρα έχει επιδείξει μηδενικό έργο ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Ενας δε από τους λόγους που οι δανειστές εκτραχύνθηκαν στη συμπεριφορά τους απέναντι στη χώρα μας, στις αρχές του φθινοπώρου, ήταν το γεγονός ότι το περίφημο αυτό Ταμείο βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια όλο το καλοκαίρι!
Όσον αφορά τις προσωπικές επαγγελματικές δραστηριότητές του, ο κ. Κουκιάδης δεν ήταν πάντως αδρανής, αφού τουλάχιστον στα ΕΛ.ΤΑ. παρέσχε ακριβές «εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες». Το ερώτημα βέβαια είναι πώς συμβιβάζεται, τουλάχιστον από πολιτικής και ηθικής πλευράς, ο πρόεδρος του Ταμείου που κάνει τις αποκρατικοποιήσεις να έχει (έστω και νομότυπες) δοσοληψίες με έναν κρατικό σήμερα οργανισμό που οδεύει προς πώληση. Οπως επίσης ερώτημα είναι ποιες υπηρεσίες παρείχε και πώς επελέγησαν αυτός και ο γιος του. Ακόμη, πρέπει να εξηγήσει πώς προλαβαίνει να ασκεί παράλληλα τις δύο δραστηριότητες, αφού το έργο του Ταμείου είναι από μόνο του πολύπλοκο, ενώ η αμοιβή του, ως προέδρου, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με των διοικητών των κρατικών επιχειρήσεων.

«Πολεμάει το σύστημα από τα μέσα» ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης. Αφού δέχτηκε την προεδρία του Ταμείου (γιατί κάποιοι άλλοι απέρριψαν σχετικές προτάσεις), ο κ. Κουκιάδης εμφανίζεται δημοσίως να αμφισβητεί τους στόχους εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ενώ ανεπισήμως φέρεται να κάνει πιο... επαναστατικές δηλώσεις. Προ εβδομάδων είχε εμφανιστεί στον Σκάι να δηλώνει «όχι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» (!). Χθες το πρωί ήταν προσκεκλημένος του Mega και στην ουσία είπε αυτό που γνωρίζουν άπαντες: Οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο για έσοδα 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ούτως ή άλλως το οικονομικό επιτελεί έχει παραδεχτεί ότι δεν πρόκειται να πιάσει αυτόν τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου.
Ανεπισήμως, ο Γ. Κουκιάδης φέρεται να υποστηρίζει ότι πιέζεται προκειμένου να υπογράψει την πώληση των Κρατικών Λαχείων (μα δεν θα τα πάρει ο ΟΠΑΠ;) και των ΕΛ.ΠΕ. Ο ίδιος λέει ότι ανθίσταται μέχρι θανάτου και αμύνεται του πατρίου εδάφους. Κάποιοι λένε ότι βροντοφωνάζει «δεν υπογράφω τίποτα» γιατί δεν θέλει να πάει φυλακή. Ο σχεδιασμός για τις ιδιωτικοποιήσεις έχει ούτως ή άλλως τιναχτεί στον αέρα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η συμφωνία για την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και της παραχώρησης της άδειας για τα «φρουτάκια» στον ίδιο οργανισμό. Μάλλον επειδή ανθίσταται ο κ. Κουκιάδης... Η ίδια η τρόικα έχει περικόψει τις προβλέψεις της για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ για φέτος προέβλεπε ότι θα εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ, ο στόχος αυτός έχει περικοπεί στα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένει ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.

Αυτά τα καμάρια θέλει να προστατέψει νομικά Βενιζέλος για το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου