Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Η αβάσταχτη βαρύτητα του αρχιεπισκοπικού θρόνου


«Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό .... Πώς ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των;»
Η ανωτέρω δήλωση ανήκει μεν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όχι όμως στον εικονιζόμενο (αυτό μάς έλειπε!). Διά τήν ιστορικήν ακρίβεια ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο Φιλιππίδη (1938-1941), και αποτελεί την επίσημη ρητή του άρνηση να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Διά τούτο και ο νύν Αρχιεπίσκοπος, (να θυμηθούμε την συμμετοχή του στο ληστρικό υπουργικό συμβούλιο για νομιμοποίηση τών λαθροεποίκων τα Χριστούγεννα τού 2009; Να θυμηθούμε τον μαγαρισμό του Ι.Ν. του Αγ.Παντελεήμονος με την άθλια κοσμική συναυλία; Τι να πρωτοθυμηθούμε; ότι είναι ο αρχιεπίσκοπος όλων τών άλλων πλην τού ελληνορθοδόξου ποιμνίου του;), ο νυν λοιπόν Αρχιεπίσκοπος υπερ-αναξίως ενθρονείται στον θρόνο του μακαριστού Χρυσάνθου. Και αποτελεί όνειδος και άγος για όλη την σειρά τής αρχιεπισκοπικής διαδοχής καθότι όχι μόνο κατεδέχθη να ορκίσει ΚΑΤΟΧΙΚΗ κυβέρνηση, αλλά είναι ο πρώτος Έλλην (λέμε τώρα) ιεράρχης που ώρκισε προτεστάντη πρωθυπουργό!!!
Έως πότε, Κύριε; Έως πότε;...
Για την ιστορία, η πλήρης δήλωση τού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου έχει ώς εξής:
«Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο λαός εψήφισε την Κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς την όρισε. Πως ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των; »
(Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, 1938-1941)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου