Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Λιάνα Κανέλλη: «Μιλάτε με λογιστικές προδιαγραφές ταυτίζοντας τα συμφέροντα μιας δράκας πλουτοκρατών με το έθνος»


Η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη στη βουλή κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων (15/11/2011). Ακολούθησε λεκτική διένεξη με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία η βουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ άλλων είπε: «Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας αντιγυρίσω τα περί θεατρινισμού, διότι όποιος εκφεύγει κυριολεκτικά από το σενάριο των λεσχών που σας έχουν πει να λέτε με ευπρεπές ύφος και δεν είναι συνομιλητής σας στο ίδιο επίπεδο, τότε μπορεί να μετατρέπει το Καστελόριζο σε ντεκόρ, την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία μη ικανή να σας κάνει να θέλετε να παραιτηθείτε, αφού δεν μπορέσατε να δώσετε ως Υπουργός Παιδείας βιβλία στα σχολεία, που θα ήταν η στοιχειώδης αντιγραφή ενός εκ της τριμερούς. Το χαρακίρι, ελπίζω να σας το έμαθαν».Μετά την ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου ακολούθησε ο εξής διάλογος (αντιγραφή από τα πρακτικά της βουλής)…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Έχει ζητήσει το λόγο επί προσωπικού η κ. Λιάνα Κανέλλη.
Κυρία Κανέλλη, έχετε το λόγο.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κυρία Κανέλλη, μιλήσατε για θεατρινισμούς. Δεν σας ζητώ να το πάρετε πίσω. Δώσατε ένα ρεσιτάλ όπερα μπούφα. Χρησιμοποιήσατε ψεύδη, όπως ότι όλα τα κόμματα ζήτησαν αυτήν τη συναίνεση. Όχι, δεν την ζήτησαν.
Μιλήσατε για έλλειψη μετωπικής σύγκρουσης. Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση μαζί σας. Μιλήσατε για επαναφορά στη δεκαετία του ’50. Στη δεκαετία του ’50, σας διαβεβαιώ, δεν έχω την παραμικρά ευθύνη, ούτε ιδεολογική, αφού γεννήθηκα το ’54. Το ’52 οι συνεργάτες σας και οι σημερινοί συναινούντες και οι διάδοχοί τους εκτελούσαν το Μπελογιάννη.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας αντιγυρίσω τα περί θεατρινισμού, διότι όποιος εκφεύγει κυριολεκτικά από το σενάριο των λεσχών που σας έχουν πει να λέτε με ευπρεπές ύφος και δεν είναι συνομιλητής σας στο ίδιο επίπεδο, τότε μπορεί να μετατρέπει το Καστελόριζο σε ντεκόρ, την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία μη ικανή να σας κάνει να θέλετε να παραιτηθείτε, αφού δεν μπορέσατε να δώσετε ως Υπουργός Παιδείας βιβλία στα σχολεία, που θα ήταν η στοιχειώδης αντιγραφή ενός εκ της τριμερούς. Το χαρακίρι, ελπίζω να σας το έμαθαν.
Εν πάση περιπτώσει, αν μιλάτε για συνεντεύξεις στο εξωτερικό, σας διαβεβαιώ ότι σημασία δεν έχει το ντεκόρ κάτω από το οποίο μιλάς, αλλά το περιεχόμενο το οποίο λες. Ήδη, σήμερα η μισή Ευρώπη σας, έτσι όπως την θέλετε, σας κατηγορεί για μαύρο μέτωπο. Στο μαύρο μέτωπο θα πάρετε κόκκινη απάντηση. Δεν μονοπωλείτε εσείς ούτε τον πατριωτισμό ούτε την εθνικότητα. Δεν θα κατηγορείτε στο τέλος –με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι καν προσωπικό- ότι εμείς εδώ πυροβολούμε την πατρίδα και εσείς την σώζετε. Την κυβερνήσατε και την φέρατε εδώ, δεν την κυβερνήσαμε για να την πυροβολήσουμε. Το πιστόλι στον κρόταφό σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Μετά την παρέμβαση της κ. Κανέλλη…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, δεν ήταν καθόλου επί προσωπικού. Επιτρέψτε μου, ένα σχόλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει η Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα ήθελα, μετά την ομιλία της κ. Κανέλλη, να πω ότι ανάμεσα στη δημοσιογραφία, το θέατρο και την πολιτική έχω επιλέξει σταθερά την πολιτική.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Με θεατρικούς όρους, όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου