Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Οι πολιτικοί απατεώνες κατήργησαν τις κλαδικές συμβάσεις!


Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι κλαδικές συμβάσεις καταργήθηκαν από τους Παπανδρέου, Βενιζέλο και Κουτρουμάνη, χωρίς να το ζητήσουν τα έξωθεν αφεντικά! Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η Επιτροπή απαντά πως «ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων»!

Αναλυτικότερα ο κ. Χουντής κατέθεσε την εξής ερώτηση…
«Θέμα: Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων στην Ελλάδα Απάντηση/απαντήσεις
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα πιέζουν για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Η τοποθέτηση αυτή της τρόικας και του εκπροσώπου της Επιτροπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αφού, με δεδομένη τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε κάθε συνδικαλιστική προστασία από τους έλληνες εργαζόμενους.
Με δεδομένη την απάντηση Ε-007891/2010, στην οποία ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor παραδέχεται ρητά ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων «εμπίπτουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου», και με δεδομένη την επιστολή του προέδρου της ETUC στις 11.1.2011, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή ότι υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι «παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές εργασίας εκδίδοντας υπαγορεύσεις που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο», ερωτάται η Επιτροπή:
— Επιμένει ο επίτροπος κ. Άντορ στην τοποθέτησή του ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου;
— Εάν ναι, με ποια δικαιοδοσία ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα παρεμβαίνει και ζητά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας;».
Στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εξ ονόματος της Επιτροπής ο κ. Άντορ, ο οποίος τονίζει στην απάντησή του…
«1. Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντηση που είχε δώσει στη γραπτή ερώτηση E-007891/2011 . Επιβεβαιώνει και πάλι τη θέση της ότι το θέμα της προτεραιότητας μεταξύ των συλλογικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί σε διαφορετικά επίπεδα σχετικά με την επιβολή τους σε κάποιο μεμονωμένο κράτος μέλος υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της νομοθεσίας του τελευταίου, αφού ληφθούν δεόντως υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
2. Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν. Ο σκοπός είναι οι αποφάσεις για τους μισθούς να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν τις συνθήκες μισθοδοσίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».

Οι πολιτικοί απατεώνες κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και άνετοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου