Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Football Manager 2012! Κάψιμο…


Είδος: Manager game
Format:
PC, Mac
Εκδότης: Sega
Ανάπτυξη: Sports Interactive
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Παίκτες: Απεριόριστοι
Απαιτήσεις: 512MB RAM για XP ή 1GB RAM για Vista/7, 1.4Ghz για XP ή 2Ghz για Vista/7, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB, Κάρτα γραφικών 128MB
Επίσημο Site: www.footballmanager.net

Υπάρχουν τρία πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στο Football Manager, σύμφωνα με τον Miles Jacobson. Το πρώτο είναι οι αρμοδιότητες προέδρου, το δεύτερο ο προγραμματισμένος θάνατος παίκτη και το τρίτο τα στημένα ματς!

Μετά όμως από τα πρόσφατα γεγονότα της Superleague, μήπως η Sports Interactive θα έπρεπε να ξανασκεφτεί τον τρίτο παράγοντα; Πραγματικά είμαστε για κλάματα (ή για γέλια, όπως το πάρει κανείς) όταν φτάνει ο Οκτώβριος και δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια κατηγορία θα παίζει η κάθε ομάδα. Αλλά κάτι που επίσης δεν προβλέπεται από το FM είναι ο υποβιβασμός λόγω…χρεών. Ίσως γιατί η λέξη “χρέος” στη Μεγάλη Βρετανία είναι άγνωστη για τους φιλάθλους που παραδοσιακά γεμίζουν τα τοπικά γήπεδα κάθε Κυριακή.
Επί του θέματος, το Football Manager 2012 ακολουθεί την δική του πορεία ανάπτυξης. Δεν θα σας αφήσει ποτέ να φτιάξετε το γήπεδο όπως θέλετε, να πάρετε δάνειο ή να κουμαντάρετε τους σπόνσορες, αλλά θα κοιτάξει να βελτιώσει άλλους τομείς. Φέτος λοιπόν, οι Λονδρέζοι developers ασχολήθηκαν με την 3D απεικόνιση, την καλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες, αλλά και ένα διαχρονικό αίτημα όλων των βετεράνων, την δυνατότητα προσθαφαίρεσης πρωταθλημάτων πάνω στο save!

Περιβάλλον
Η πρώτη σημαντική αλλαγή στο FM έχει να κάνει με το περιβάλλον του, το οποίο διαθέτει πολύ καλύτερη ανάλυση και design σε σχέση με πέρυσι. Τα μενού μοιάζουν περισσότερο 3D, ενώ η κατανομή τους στην οθόνη είναι πολύ πιο βολική, ώστε να βρίσκετε απευθείας αυτό που ψάχνετε. Κι αν δεν το βρείτε με τη μία, τότε το in-game tutorial σας επιτρέπει να βρείτε κατευθείαν το μενού που θέλετε μέσω ενός γρήγορου συστήματος αναζήτησης.
Η μεγαλύτερη αλλαγή έγινε στην οθόνη των τακτικών, τόσο στην βελτιωμένη απεικόνιση (δεξιά από την ενδεκάδα εμφανίζεται ο πάγκος σας) όσο και στην λειτουργικότητα. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε drag & drop το όνομα ενός παίκτη πάνω στη φανέλα του στο γήπεδο, ενώ πάνω στο όνομά του υπάρχει επιλογή στην οποία με drop-down menu καθορίζετε τον ρόλο του. Δηλαδή αν είναι μέσος, το αν θα παίζει επιθετικά ή υποστηρικτικά, ως playmaker ή με αμυντικά καθήκοντα κ.ο.κ. Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το “Familiarity”, το οποίο καθορίζει κατά πόσο η ομάδα σας έχει εξοικειωθεί με το σύστημα. Όσο περισσότερο παίζουν οι παίκτες με το ίδιο formation, τόσο περισσότερο εξοικειώνονται, άρα και το επίπεδο του Familiarity ανεβαίνει.
Οι υπόλοιπες οθόνες, όπως η προπόνηση και η οθόνη ανάγνωσης ειδήσεων, έχουν μείνει στην πλειοψηφία τους αυτούσιες, κάτι που το βρίσκουμε απόλυτα λογικό. Όσον αφορά όμως την αναζήτηση παικτών, υπάρχει άλλου είδους προσέγγιση, με τα filters να εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης και στο κάτω να μπορείτε να δείτε την λίστα παικτών. Οι αλλαγές κατά την αναζήτηση γίνονται live –ενώ αλλάζετε τα φίλτρα- με μηδαμινό χρόνο loading. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν ψάχνετε τις λεπτομέρειες των παικτών που θα αγοράσετε, όπως το Handling του τερματοφύλακα ή το Finishing του επιθετικού.

Database
Αν νομίζατε ότι υπάρχει “ταβάνι” στην βάση δεδομένων του παιχνιδιού (η οποία είναι άκρως ψαγμένη), τότε ακούστε και αυτό. Στα περισσότερα προφίλ παικτών έχουν προστεθεί βιογραφικά που λένε το ιστορικό τους! Αυτό σας βοηθάει πάρα πολύ στο να μάθετε όσους ποδοσφαιριστές δεν γνωρίζετε.
Αν είσαι ΑΕΚ για παράδειγμα, μαθαίνεις για την καριέρα του Fabian Vargas στην Αργεντινή, για το διηπειρωτικό που σήκωσε με την Boca και για τα 4 πρωταθλήματα που κέρδισε. Αν είσαι Πανιώνιος, κάνεις κλικ στον Njazi Kuqi και βλέπεις ότι έχει 4 συμμετοχές και 4 γκολ στην Εθνική Φινλανδίας, αλλά και τις ομάδες όπου έπαιξε μπάλα. Στον Ολυμπιακό μπορεί κάποιος να δει τις ατελείωτες κούπες του Costanzo στην…Ελβετία και στον Παναθηναϊκό τι φρούτα είναι ο Zeca και o Toche.
Το δυνατότερο χαρακτηριστικό στη βάση δεδομένων, είναι η δυνατότητα προσθαφαίρεσης πρωταθλημάτων πάνω στο save! Τώρα πια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσα πρωταθλήματα πρέπει να φορτώσετε, φοβούμενοι αν θα προχωράει το παιχνίδι αργά ή αν η βάση θα έχει λίγους παίκτες και δεν θα μπορείτε να κάνετε μεταγραφές. Πολύ απλά πηγαίνετε στο μενού “FM/Game Status/Customize Game” κι εκεί ορίζετε πόσα και ποια πρωταθλήματα θέλετε από τις ανάλογες χώρες. Οι αλλαγές σας θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της σεζόν, όταν και θα “εμφανιστούν” όλοι οι ενεργοί παίκτες που κρύβει η βάση της από πίσω. Αυτή είναι άλλη μία μαγκιά από την Sports Interactive, που σε άλλες εποχές θα χρειαζόταν τεράστιο loading. Τώρα όμως έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε Start New Game να διαρκεί μόλις λίγα δεύτερα.
Για να πάμε όμως και στα δικά μας και συγκεκριμένα στις γνωστές υποθέσεις των στημένων. Με το που θα ξεκινήσετε το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα θα βρίσκονται στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, λόγω των υποθέσεων με τα στημένα. Τον δρόμο τους θα ακολουθήσει και ο Ηρακλής, εξαιτίας της πλαστής φορολογικής ενημερότητας που κατέθεσε τον Μάιο. Αυτές οι εξελίξεις ίσως δυσαρεστήσουν όσους από εσάς υποστηρίζουν τις παραπάνω ομάδες και που είχαν μια μικρή ελπίδα ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα περνούσαν στην πρώτη τελική έκδοση. Το θετικό πάντως είναι ότι αν αναλάβετε έναν μικρό σύλλογο, ειδικά στην Ελλάδα, θα μπορείτε να κάνετε αγορές παικτών απ’ τα παραπάνω σωματεία, αποκτώντας αξιόλογα πουλέν για απειροελάχιστα ποσά. 

Gameplay και ομιλίες
Για αρχή ξεκινάτε την καριέρα σας φτιάχνοντας το προφίλ του προπονητή, εκεί όπου εισάγετε τα στοιχεία σας κι αν θέλετε μια φωτογραφία. Στο κάτω μέρος του προφίλ, υπάρχουν επιλογές για να δώσετε το username και το password για Facebook, Twitter και Youtube Accounts, ώστε να τα ενημερώνετε για τις επιδόσεις σας στα social networks. Μην ανησυχείτε, δεν πέφτει αυτόματο spam για το τι κάνετε κάθε μέρα.
Μετά την επιλογή της ομάδας και το καθιερωμένο meeting με το προπονητικό τιμ, θα αρχίσετε σιγά-σιγά να μπαίνετε στο κλίμα της επικοινωνίας, η οποία από φέτος έχει διευρυνθεί, τόσο με τους παίκτες σας, όσο και με τους δημοσιογράφους. Στα media βέβαια δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές, καθώς στις συνεντεύξεις τύπου απλά σας γίνονται περισσότερες ερωτήσεις ή σας προσεγγίζουν δημοσιογράφοι για να βγάλουν είδηση (ή τους προσεγγίζετε εσείς, αν θέλετε επίτηδες να μαθευτεί κάτι).

«Κατηγορηματικά ή ήρεμα, σας λέω ότι ή θα πάρετε το ματς ή θα πάρετε πόδι!»
Στις ομιλίες προς τους παίκτες όμως, έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές και μάλιστα σε τρεις τομείς! Στα προσωπικά chat, στα Team Meetings (νέο χαρακτηριστικό) και στους αγώνες. Ο κοινός παρονομαστής που εφαρμόζεται από φέτος στις ομιλίες είναι ο τόνος της φωνής σας. Καθ’ ότι ως γνωστόν, δεν έχει σημασία μόνο τα όσα λέμε, αλλά και πως τα λέμε. Υπάρχουν λοιπόν έξι τόνοι φωνής: Aggresive (Επιθετικός), Assertive (Κατηγορηματικός), Passionate (Παθιασμένος), Calm (Ήρεμος), Cautious (Προσεκτικός) και Reluctant (Απρόθυμος). Κάθε τόνος φωνής εμφανίζει κάποιες προτεινόμενες προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοινές, καθώς μπορούν να λεχθούν και με διαφορετικό ύφος.
Ανάλογα με τον χαρακτήρα κάθε παίκτη, αντίστοιχη θα είναι και η αντίδραση. Οι μέσοι τόνοι, δηλαδή ο παθιασμένος, ο ήρεμος κι ο προσεκτικός είναι η σίγουρη λύση. Από εκεί και πέρα, το πόσο θα ρισκάρετε με τους άλλους τόνους είναι δικό σας ζήτημα. Για παράδειγμα, οι παίκτες με ευαίσθητο χαρακτήρα ή όσοι «δεν σηκώνουν πολλά» (βλέπε Leto) επηρεάζονται αρνητικά αν γίνετε επιθετικοί, ενώ εκείνοι που είναι πιο ισχυροί χαρακτήρες (βλέπε Γεωργέας που χαρακτηρίζεται ως αποφασιστικός) θα σας δουν πιο θετικά αν γίνετε επιθετικοί για κάποια κακή απόδοσή τους.
Με τις νέες αυτές αλλαγές, έχουν διευρυνθεί τόσο οι προσωπικές συνομιλίες με παίκτες, όσο και οι οδηγίες που θα δώσετε μέσα στον αγώνα. Η διαφορά είναι ότι τώρα σε κάθε αγώνα, δεν έχετε τις ίδιες 4-5 επιλογές που είχατε στο FM 2011, αλλά πολύ περισσότερες. Μία ακόμη διαφορά είναι ότι μπορείτε να μιλήσετε στην ομάδα και παράλληλα μετά το Team Talk να πείτε κάτι προσωπικά σε κάποιον παίκτη. Αυτή η κίνησή σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να φτιάξετε την ψυχολογία του, αν η τελευταία έχει πέσει εξαιτίας των δηλώσεών σας.
Τα Team Meetings είναι μία αρκετά διασκεδαστική προσθήκη, που σας επιτρέπει να κάνετε ένα μαζικό chat με όλη σας την ομάδα. Εκεί, στόχος σας είναι να ανυψώσετε το ηθικό των παικτών. Μετά από κάθε σας πρόταση, θα μπορέσετε να δείτε τις αντιδράσεις των αρχηγών αλλά και μεμονωμένες αντιδράσεις παικτών. Αν θέλετε μπορείτε να απευθύνετε τον λόγο σε κάποιους από αυτούς κι αυτοί αντίστοιχα θα διαφωνίσουν ή θα συμφωνήσουν μαζί σας. Επίσης, μέσω των Team Meetings φαίνονται και οι προσωπικές σχέσεις που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους. Η όλη διαδικασία θυμίζει το ρητό “Στα αποδυτήρια πρέπει να διατηρείται ένα καλό κλίμα”.

3D pitch
Η 3D απεικόνιση αγώνα έχει βελτιωθεί, καθώς προστέθηκαν ορισμένα νέα animations, που αφορούν κυρίως τα κοντρόλ και το έντονο σπριντ προς το αντίπαλο τέρμα. Για άλλη μια χρονιά όμως, μην περιμένετε να δείτε σοβαρές αλλαγές. Τα physics της κίνησης των ποδοσφαιριστών είναι κακοσχεδιασμένα, καθώς δεν θα τους δείτε να πατάνε φυσιολογικά στο γήπεδο, αλλά θα συνεχίσουν και φέτος να κάνουν «πατινάζ», με ή χωρίς την μπάλα στα πόδια.
Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στις επεμβάσεις των τερματοφυλάκων, που μοιάζουν ως επί το πλείστον ψεύτικες, όπως επίσης και σε ορισμένους τραυματισμούς στους οποίους δεν εμφανίζεται καν animation. Είδαμε μέχρι και παίκτες να στέκονται όρθιοι μετά από χτύπημα και ο φυσιοθεραπευτής να σκύβει πάνω από το πόδι τους. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι επρόκειτο για ένα απλό τράβηγμα, αλλά όταν κάποιος τραυματίζεται προφανώς και δεν...στέκεται κάγκελο όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Εθισμός...στον πάγκο
Το Football Manager 2012 κάνει κάθε σεζόν αργά βήματα βελτίωσης. Σίγουρα το 3D παραμένει ένας πονοκέφαλος, αλλά πολλοί από εσάς στα e-mail και τα σχόλια που αφήνετε ομολογείτε ότι αυτό δεν παίζει προτεύοντα ρόλο. Η προσθαφαίρεση πρωταθλημάτων, κάτι που μπορεί κάποιοι να περάσετε «στα ψιλά» είναι σπουδαίο επίτευγμα για έναν developer κι αυτό είναι το πρώτο που κρατάμε. Επίσης, ο τόνος φωνής και οι περισσότερες προτάσεις στην επικοινωνία με τους παίκτες, όπως και το ανανεωμένο περιβάλλον, δίνουν έναν άλλο αέρα στο αγαπημένο μας manager game. Το μόνο που μένει είναι μελλοντικά η Sports Interactive να κάνει την υπέρβαση στον τομέα των γραφικών.

Θετικά:
- Ο τόνος φωνής και οι περισσότερες προτάσεις επικοινωνίας
- Η δυνατότητα προσθαφαίρεσης πρωταθλημάτων πάνω στο save
- Ανανεωμένο και πιο κομψό περιβάλλον
- Περισσότερα animations στην 3D απεικόνιση αγώνα

Αρνητικά:
- Φτωχή 3D απεικόνιση
- Θέλουμε Γ’ Εθνική και Κύπρο, μη ξεχνιόμαστε

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 4.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 8.8

Θα κλείσει σπίτια πάλι...

από το gameworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου