Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Από την κοινωνική λογοδοσία στον δωσιλογισμό


Από το Μαρικάκι

Κάθε παρέμβαση της Διαμαντοπούλου είναι πολύ διδακτική όπως αρμόζει σε μια υπουργό Παιδείας. Ναι λοιπόν η μούντζα είναι άξια τιμωρίας. Οι μαθητές στα Γιάννενα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία για την προσβλητική χειρονομία τους και να τιμωρηθούν. Άλλωστε η απονομή δικαιοσύνης είναι η σπεσιαλιτέ του συστήματος που έχει εγκατασταθεί στην εξουσία.

Όσο δε για το υπουργείο Παιδείας ε, τι να πούμε εκεί οι άνθρωποι της Διαμαντοπούλου και η υπουργός η ίδια δεν κοιμούνται αν δεν ελέγξουν λεπτομερώς την κοινωνική λογοδοσία του υπουργείου, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι υπουργικές διακηρύξεις  κάθε τρεις και λίγο (αν και τώρα που το σκέφτομαι, κάθε αναφορά στην έκφραση «κοινωνική λογοδοσία» πάει πακέτο με τις λέξεις «πανεπιστήμια», «καθηγητές», αλλά μάλλον ποτέ με τις λέξεις «υπουργείο», «κυβέρνηση»).

Έτσι, στην Ελλάδα του 2012 επειδή οι κυβερνώντες έχουν καβαλήσει όχι μόνο το σβέρκο μας αλλά και τις λέξεις και τις έννοιες, και τις νοηματοδοτούν κατά το δοκούν, η «κοινωνική λογοδοσία» και η κρίση ή ακόμα και η τιμωρία που αυτή μπορεί να εμπεριέχει αφορά μόνο μια ενέργεια μαθητών που συμβολίζει την αποδοκιμασία απέναντι στο σύστημα διακυβέρνησης και την «τάξη» που επιβάλλει ως δήθεν «έννομη», αλλά ενέργειες όπως η εξώθηση στη φτώχεια, την πείνα και την απελπισία, ενέργειες που έχουν κόστος σε ζωές στο κάτω κάτω, δεν πρέπει να περάσουν από καμία κρίση .

Ούτε το «έργο» Διαμαντοπούλου στο υπουργείο πρέπει να κριθεί. Το έργο συρρίκνωσης και διάλυσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αφού αυτό είναι το μόνο «έργο» που μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες  εκμηδενισμού  κοινωνικών δαπανών, εκτός κι αν πρόκειται για την επικοινωνιακή προβολή του υπουργείου. Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας πείσει σε συνθήκες διάλυσης του κράτους δεν είναι δυνατό η παιδεία, μοναχή της και χωρίς χρήματα να τραβάει το δρόμο της μεταρρύθμισης…

Όχι στις εκλογές, όχι στις μούντζες, όχι στα γιαούρτια, όχι στο «όχι» των από κάτω, όχι στις διαδηλώσεις.

Τελικά, πια αντίληψη έχει η Διαμαντοπούλου για την πολυδιακηρυγμένη από την ίδια «κοινωνική λογοδοσία»;

Ή μήπως είναι «κοινωνική λογοδοσία» το να δίνεις λογαριασμό μόνο στους δανειστές, σε αυτούς που επιβάλλουν τον μαρασμό μιας ολόκληρης χώρας. Γιατί αυτό κάπως αλλιώς λέγεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου