Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Ο άνθρωπος που δεν εντόπισε ούτε μια μίζα στα Εξοπλιστικά!


Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2004.
Ο Καραμανλής έχει μερικούς μήνες στην εξουσία και συστήνει Εξεταστική Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά στην οποία βάζει επικεφαλής τον ανεπαρκή-όπως θα αποδειχθεί- Ιωάννη Τραγάκη.
Ο Τραγάκης με το που αναλαμβάνει την αποστολή μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», θα πει>

«Ελεύθερος Τύπος»: Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να περιμένει ουσία από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Μήπως επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος και δούμε περισσότερα από ένα πορίσματα, βασισμένα στη κομματική διάσταση που δίνει η κάθε πλευρά;

Γιάννης Τραγάκης: Προσωπικά πιστεύω ότι και αυτή, όπως και όλες οι εξεταστικές επιτροπές, έχει ουσία. Ανεξάρτητα αν τελικά αυτή η ουσία εκφυλλιζόταν μέσα στις κομματικές σκοπιμότητες και δεν έβγαινε ποτέ ένα συγκεκριμένο πόρισμα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής αλλά έβγαιναν πορίσματα ανάλογα με τη κομματική τοποθέτηση του καθενός.
Πρόθεση μου είναι, πρώτον, η Εξεταστική Επιτροπή να λειτουργήσει αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, των Νόμων και του Κανονισμού της Βουλής. Δεύτερον, να λάμψει η αλήθεια και η διαφάνεια και να φτάσουμε το θέμα μέχρι τέλους, χωρίς να μείνει καμιά εκκρεμότητα. Και τρίτον, να επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν συντομότερη επίδοση του πορίσματος ή των πορισμάτων.

«Ε.Τ.»: Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν επιλέξατε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – και για την οικονομία του χρόνου; Διότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογούν ως προς αυτό, ότι σκοπίμως έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Γιάννης Τραγάκης: Θεωρώ υποκριτικό να πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προανακριτικής Εξέτασης. Θα πρέπει να πρώτα να ανιχνευτούν τα στοιχεία που ο εισαγγελέας έχει αναφέρει. Την ύπαρξη αυτών ακριβώς των στοιχείων θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή.
Εξίσου υποκριτική ήταν, κατά τη γνώμη μου, και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή μέσα σε ένα μήνα αντί των δύο που προτείναμε ως Ν.Δ. Δεν είναι δυνατόν, σε 12 συνεδριάσεις, ένα τόσο ογκώδες προανακριτικό υλικό που υπάρχει να εξεταστεί. Ούτε να εξεταστούν μάρτυρες ή να ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό σε επίπεδο πληροφοριών, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί συντήρησης κλίματος πόλωσης, η Ν.Δ. είναι, κατά την άποψη μου, η τελευταία που θα ενδιαφέρετο για κάτι τέτοιο. Μη ξεχνάμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα κληθεί ο πολιτικός κόσμος με συναίνεση – και το τονίζω αυτό – να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενόψει αυτού του δεδομένου, αλλά και της ψήφισης του Προϋπολογισμού, κανένα κόμμα – και κυρίως το κυβερνών – δεν συμφέρει η δημιουργία πολωτικού κλίματος.

«Ε.Τ.»: Να υποθέσω συνεπώς ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής θα επιδιώξετε να υπάρξει ήρεμο κλίμα…
Γιάννης Τραγάκης: Ήρεμο κλίμα και χαμηλοί τόνοι. Αυτή είναι η επιθυμία μου και το μήνυμα μου προς όλους τους συναδέλφους – μέλη της Επιτροπής. Πρέπει να διατηρήσουμε το υψηλό κύρος της Επιτροπής, καθώς πρόκειται για εθνικά θέματα. Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν έχω πρόθεση να μείνει καμιά σκιά ή να υπάρξει καμιά αιχμή για τις ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Ε.Δ.- όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις – χαίρουν της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έχω πρόθεση να διατηρήσω το κύρος τους ψηλά όσο το θέλει ο ελληνικός λαός. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και τη θέληση του ελληνικού λαού, που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και κυρίως οι βουλευτές.

«Ε.Τ.»: Αυτό σημαίνει ότι σκοπεύετε να φτάσετε το θέμα μέχρι τέλους; Ακόμα και σε καταστάσεις του 1989 – πρόθεση για την οποία ακόμη κατηγορείστε από την αξιωματική αντιπολίτευση;
Γιάννης Τραγάκης: Σκοπός μας είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Η βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που αφορά στην παραπομπή προσώπων. Ας μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα. Δεν σας κρύβω ότι θα ήμουν ο ευτυχέστερος των πολιτικών αν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Δεν είναι πρόθεση μου να κάνω τον εισαγγελέα.
Επειδή όμως αναφερθήκατε στο 1989, θέλω να πω ότι με ενοχλεί η αναφορά στο «βρόμικο ‘89» όπως χαρακτηρίζεται. Και θα ήθελα να θυμίσω ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε το 1989 δύο δικούς του υπουργούς, τον Τσοβόλα και τον Κουτσόγιωργα. Η παραπομπή των δύο προσώπων τότε είχε γίνει με αυξημένη πλειοψηφία συναινούντος και του ΠΑΣΟΚ.

«Ε.Τ.»: Λέτε ότι δεν σκοπεύετε να κάνετε τον εισαγγελέα, χαρακτηρίζεστε όμως από στελέχη της αντιπολίτευσης ως «σκληρός κομματικός»…
Γιάννης Τραγάκης: Τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους τοποθετώ στο πλαίσιο ενός πολέμου εντυπώσεων. Έχω την αίσθηση ότι προσπαθούν να περάσουν την εικόνα του σκληρού κομματικού, φοβούμενοι το αποτέλεσμα των διαδικασιών και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι γνωστή η ως τώρα πολιτική μου πορεία, κατά την οποία, σε κάθε περίπτωση, επιλέγω την οδό της συναίνεσης. Μην ξεχνάμε ότι η Επιτροπή είναι απόδοσης δικαιοσύνης. Δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες. Όποιοι τη βλέπουν ως τέτοια – εις ό,τι αφορά εμένα προσωπικά – κάνουν λάθος. Εγώ είμαι αποφασισμένος την κομματική μου ταυτότητα, μπαίνοντας στην αίθουσα ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, να την αφήσω απέξω.

«Ε.Τ.»: Θεωρείτε ότι η δήλωση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου – «προχώρα Καραμανλή και εγώ είμαι εδώ να σε στηρίξω» - αποτελεί και μήνυμα προς τα 9 μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα μετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή;
Γιάννης Τραγάκης: Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί στον αγώνα του πρωθυπουργού εναντίον της διαπλοκής.
Ο Κώστας Καραμανλής σήκωσε το γάντι της διαπλοκής, κάνοντας πράξη την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, όποια και είναι αυτά, για να λάμψει η διαφάνεια. Και επιτέλους η πολιτική να επανέλθει στους πολιτικούς και όχι να ασκείται από διάφορα κέντρα παραεξουσίας. Χαίρομαι που ο Γεώργιος Παπανδρέου ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα.

Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2005

Ένα χρόνο μετά η περίφημη Εξεταστική του σκληροτράχηλου Τραγάκη είχε παραδώσει τους, πολιτικούς –αποδέκτες εκατομμυρίων από μίζες, πάλλευκους στη κοινωνία.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ με τις σχετικές δηλώσεις Βενιζέλου που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Άκαρπη απέβη και η τελευταία διαβούλευση των μελών της Εξεταστικής που στόχευε να βρεθούν κοινά σημεία των κομμάτων ενόψει της σύνταξης του πορίσματος που θα παραδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει κοινό πόρισμα αλλά ένα εισαγωγικό κείμενο και στη συνέχεια το κάθε κόμμα θα καταθέτει τη δική του πρόταση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η ΝΔ δια του εισηγητή της Ανδρέα Λυκουρέντζου αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δύο υποθέσεων των εξοπλιστικών ενώ εντόπισε πράξεις και παραλείψεις πολιτικών προσώπων από τις οποίες -όπως υποστηρίχθηκε- προκλήθηκε βλάβη του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος και διαπίστωσε παραβίαση του προεδρικού διατάγματος που διέπει το καθεστώς των προμηθειών.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν τοποθετήθηκαν και επιφυλάχθηκαν να το κάνουν αύριο που θα παραδώσουν τα δικά τους πορίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αποδείχτηκε πολιτικός δικολάβος και έκανε λόγο για αστεία χαρτοπαιχτική μπλόφα της στην οποία το ίδιο δεν θα παίξει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η ΝΔ δεν καταλήγει σε κανένα πολιτικό συμπέρασμα θέλοντας να κρατήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δηλητηριάζει το πολιτικό σύστημα και επαναφέρει το κλίμα του '89 και δεν παίρνει θέση πετώντας το μπαλάκι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

"Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε πολιτική ομηρία. Κάτι τέτοιο θα ήταν βαθιά αντιδημοκρατικό, ανόητο και ανιστόρητο. Αυτό επιχείρησε να το κάνει και το '89 η ΝΔ και το πλήρωσε πολύ ακριβά και η ίδια και όσοι προσωπικά το ενέπνευσαν και το στήριξαν" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Βενιζέλος στη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Εξεταστική. Και ο κ Βενιζέλος πρόσθεσε:

"Είναι κρίμα η ΝΔ να μην έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δώσει συνέχεια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Εμείς απαντούμε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να δώσει ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού".

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Τραγάκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής να αποδώσει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και ότι αυτό είναι θέμα της Ολομέλειας.

Επίσης, ο κ Τραγάκης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα δύο σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν, την δικαστική συνδρομή της Μόσχας και το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα. Όπως είπε, ήδη επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου Δώρο Θεοδώρου και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να επισπευσθεί το άνοιγμα λογαριασμών που υπάρχουν στην "Λαϊκή Τράπεζα" και που σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρχαν "περίεργες μετακινήσεις κεφαλαίων" από δύο ρωσικές εταιρίες που εμπλέκονταν στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Την Πέμπτη τα κόμματα θα παραδώσουν τα κείμενά τους στον πρόεδρο της Εξεταστικής ο οποίος την Παρασκευή θα καταθέσει το πόρισμα στην πρόεδρο της Βουλής.

Για να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια χρειάζονται οι υπογραφές 60 βουλευτών ενώ για τη σύσταση Προανακριτικής πρέπει να υπογράψουν 30 βουλευτές.

Σε ότι αφορά το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ οι εκπρόσωποι τους θα εστιάζουν τις αναφορές τους στο διάτρητο σύστημα προμηθειών και θα ζητούν τα εξοπλιστικά να αποφασίζονται από την Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου