Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Εκτρώσεις, η Ελλάδα πρωταγωνίστρια


Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα, που παρότι τις τελευταίες δεκαετίες πέρασε ένα λούστρο εκσυγχρονισμού στη δημόσια εικόνα της ή στον τρόπο ζωής των Νεοελλήνων, εξακολουθεί να είναι μια βαθιά αναχρονιστική χώρα, με πολίτες σοβαρά αμόρφωτους και ανενημέρωτους και μια πολιτεία παντελώς αδιάφορη για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της. Ο λόγος για την τραγική πρωτιά της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την Τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στα ποσοστά αμβλώσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη πραγματοποιείται μια έκτρωση κάθε έντεκα δευτερόλεπτα, οδηγώντας στον θάνατο 2.725.820 έμβρυα ετησίως, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 200.000!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 22% των Ελληνίδων δηλώνει πως έχει κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση, ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι στην εφηβεία. Τα περαιτέρω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, αφού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο αποφασίζονται από κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών. Από αυτές, 1 στις 2 έφηβες που προχώρησε στην επέμβαση δεν έχει ενημερώσει ούτε καν τη μητέρα της. Ακόμη 4 στα 10 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται πως δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τέλος, ενώ στις χώρες της Ευρώπης το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών κατά μέσο όρο, η χρήση του στην Ελλάδα φτάνει μόλις το… 3,2%! Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει καθιερωθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Εκκλησίας, οι εκτρώσεις γίνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και δεν εντάσσονται στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το αντισυλληπτικό χάπι έχει βγει από τη λίστα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται. Για το τεράστιο αυτό θέμα θα διεξαχθεί ημερίδα στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Απριλίου, στο ιστορικό αρχείο της βιβλιοθήκης θεμάτων ισότητας και φύλου, Καπνικαρέας και Μητροπόλεως, στην Πλάκα.

από το Ποντίκι

1 σχόλιο:

  1. καλημέρα Παύλο, δυστυχώς αυτή κι αν ειναι άλλη μια θλιβερή πρωτιά...

    http://aboutmylamia.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή