Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Η χρήση δακρυγόνων μπορεί να αποτελεί βασανισμό


Η ρίψη δακρυγόνων, ως μέσο καταστολής, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και κυρίως κατά μεμονωμένων προσώπων, συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση.

Την απόφαση την έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας.

Ο 44χρονος εκπαιδευτικός Αλί Γκιουνές είχε δεχθεί δακρυγόνο στο πρόσωπο από την τουρκική αστυνομία και ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εφημερίδα Σαμπάχ είχε δημοσιευθεί φωτογραφία του στην οποία φαινόταν να βαστάζεται από δύο αστυνομικούς και ένας τρίτος τον ψεκάζει με το χημικό στο πρόσωπο.

Η φωτογραφία αυτή είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς της τουρκικής αστυνομίας ότι ο Γκιουνές και άλλοι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί με ξύλα και πέτρες κατά των αστυνομικών.

Όπως συμβαίνει και αλλού και ουχί μόνο στην Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του στη δικαιοσύνη της χώρας του, δεν έγινε έρευνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού που τον είχε ψεκάσει.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι επισημαίνεται πως παρόλο που τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με τη Διεθνή Σύμβαση του 1993, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι, ο αδικαιολόγητος ψεκασμός διαδηλωτή (εν προκειμένω του Αλί Γκιουνές), έχει σκοπό να προκαλέσει έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο.

από το news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου