Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Ευρώπη γίνεσαι με τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Αυτό είναι το εσωτερικό του κτιρίου του ΙΚΑ (ΑΟΚ) Φρανκφούρτης. Μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό, οφείλω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Το θέμα και η ουσία είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, που ακούγεται και λέγεται ότι επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου ή αυτοπροσδιορισμού σ’ αυτό.

Φτάνοντας πριν τρία χρόνια σε ένα χωριό της Γερμανίας, προκειμένου να ξεκινήσω να εργάζομαι, την αμέσως επόμενη μέρα δηλώθηκα ως κάτοικος στο δημαρχείο. Λίγες μέρες αφότου ξεκίνησα να εργάζομαι και δηλώθηκα φυσικά στην ΑΟΚ (ΙΚΑ), μου εστάλη ταχυδρομικώς η κάρτα υγείας μου.

Είναι στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας και στο πίσω μέρος της έχει αυτή τη μαύρη ταινία. Στο εσωτερικό της αποθηκεύονται όλα όσα στην Ελλάδα πρέπει να αποτυπώνονται σε ένα βιβλιαράκι. Επισκέψεις σε γιατρούς, συνταγολογία, θεραπεία κλπ.

Η πρώτη μου επίσκεψη σε γιατρό ήταν στον οδοντίατρο. Είδε ότι υπάρχουν στη βάση δύο δοντιών δύο ρίζες, οι οποίες έπρεπε να αφαιρεθούν με επέμβαση. Το …πριόνισμα αυτών των δύο δοντιών ήταν δωρεάν. Οι επισκέψεις στους γιατρούς ήταν δωρεάν. Σε παθολόγους, ορθοπεδικούς, ψυχολόγους, οδοντιάτρους κ.ά. Άλλωστε γι’ αυτό πληρώνεις εισφορές, έτσι δεν είναι;

Σε κάθε επίσκεψη το πρώτο που ακούς είναι «την κάρτα σας παρακαλώ». Μπαίνει σε ένα μηχάνημα, βλέπουν το ιστορικό και καταχωρούνται νέες πληροφορίες. Το ίδιο συνέβη και στην επίσκεψη μετά από δύο χρόνια στο ΙΚΑ Φρανκφούρτης, του οποίου την αίθουσα αναμονής βλέπετε στη φωτογραφία.

Στην υποδοχή βρίσκονται πέντε υπάλληλοι. Δίνεις την κάρτα, λες τι θες, παίρνεις αριθμό και περιμένεις στο χώρο της φωτογραφίας, να δεις σε ποιο απ’ τα 30-40 γραφεία θα εξυπηρετηθείς. Όλα τα γραφεία κάνουν την ίδια δουλειά. Δεν υπάρχει μητρώο, πρωτόκολλο, έσοδα, έξοδα, πάνω, κάτω, εντός, εκτός και επί τα αυτά, που γεννιούνται εδώ για να βολεύονται ψηφοφόροι…

Αυτό είναι ένα κομμάτι του πως λειτουργεί ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ένα κράτος που δεν θέλουν στην Ελλάδα να εφαρμοστεί. Ένα κράτος που επί σαράντα χρόνια δεν το είδαν. Ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη. Ένα κράτος που σημαίνει πολιτικό κόστος να φτιαχτεί.

Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις σοβαρές που χρειάζεται η Ελλάδα για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ευρωπαϊκό κράτος κι αυτή. Μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών. Τότε θα είναι εύκολο και αυτόματο να εξυπηρετηθούν κι οι μειοψηφίες, που τάχα κόπτονται γι’ αυτές οι ψεύτες κι οι απατεώνες για τα δικαιώματά της…

Παύλος Σφέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου